– Sunnuntai-illan ajatuksia…

Henna Pitkänen
Julkaistu Soisalon Seudussa 27.9.2012 

Torstain lehdessä yleisöpalstalla vaadittiin pyörätietä Konnuksen tielle. Olen asiassa täysin samaa mieltä! Itsekään en uskaltaisi lastani, tuskin edes itse, laittaa ko. tielle pyöräilemään tai kävelemään esim. kouluun. Sama tilanne on myös Timolassa, jonne myös soisin kevyenliikenteen väylän koululaisten koulumatkaliikkumista turvaamaan. Molemmilla pätkillä on koululaisia, jotka eivät pääse koulukyydityksen piiriin liian lyhyen koulumatkan takia ja joutuvat siksi vaarantamaan henkensä joka päivä aamupimeillä, kapeilla teillä kävellessään autojen hurjastellessa ohitse.

Pyöräteitä kaivataan toki muuallekin, kuten Oravikoski – Paukarlahti välille ja Leppävirta – Sorsakoski. Paukarlahdesta on sopiva pyörämatka Oravikoskelle kauppaan tai harrastuksiin, mutta harva uskaltaa lähteä vitostielle urheilemaan, eikä ainakaan lastansa sinne päästä. Pyöräteiden rakentaminen edistäisi niin lasten ja nuorten kuin myös aikuisten hyötyliikuntaa, mikä näkyisi varmasti ajan myötä sairastavuuden pienenemisenä, asumisviihtyvyyden paranemisena ja yksilötasolla kunnon paranemisena. Kaikki tämä saavutettaisiin pienellä satsauksella liikenneturvallisuuden parantamiseen.

Rahanreikiä on toki Leppävirralla muitakin. Leppävirran hyvällä taloudella on kehuskeltu, mutta onko siihen aihetta, kun tärkeitä investointeja on jätetty tekemättä, ettei vain kunnan talous kärsisi? Leppävirralle olisi jo kauan aikaa sitten tarvittu uusi päiväkoti, mutta sen rakentamista on vain siirretty ja siirretty. Monitoimihallista on puhuttu usean vuosikymmenen ajan, mutta nyt on sekin vasta tuloillaan, jos nyt ko. hankkeelle rahoitusta saadaan. Koulut homehtuvat ja kärsivät sisäilmaongelmista, mutta ongelmiin ei ole puututtu ajoissa, vaan kaikki taitaa kaatua nyt yhtä aikaa korjattavaksi. Jo nyt tiedämme, että kunta joutuu ottamaan reilusti lainaa selvitykseen suunnitelluista investoinneista ja epäilenpä että lisää on tulossa…

Kirjaston remontti, joka myös on ollut aiheellinen jo vuosia, alkaa ensi keväänä. Nyt kirjastoa ollaan siirtämässä vanhan ammattikoulun tiloihin, joissa homeelle herkistyneet ihmiset saavat mitä erilaisempia oireita hetkenkin tiloissa oleskeltuaan. Toisilta lähtee ääni, toisilla alkaa silmät punottamaan, toiset saavat hengenahdistusta. Nämä ovat mielestäni riittäviä todisteita tilojen epäterveellisyydestä, enkä todellakaan hyväksy kirjaston henkilökunnan tai asiakkaiden terveyden vaarantamista viemällä kirjasto ko. tiloihin vuodeksi. Oma lukunsa on tietenkin itse kirjat, jotka jouduttaisiin yksitellen puhdistamaan siirryttäessä takaisin remontoituun kirjastoon. Ei ole halpaa homma se, sanon minä.

Kirjaston siirtoa kunnan valtuustosaliin on esitetty. Esitys tyrmättiin kunnan taholta välittömästi, koska ”tilalla on myös muuta käyttöä kun pelkästään valtuuston kokoukset”. Suurin syy taitaa olla se, että tälle muulle käytölle, mitä se sitten lieneekin, jouduttaisiin etsimään muita tiloja, ehkä jopa kunnan virastotalon ulkopuolelta. Se varmasti vaikeuttaisi usean ihmisen työskentelyä suuresti päivittäin. Onneksi kirjaston työntekijöille ei tuosta muutto ruljanssista koidu juurikaan stressiä ja harmaita hiuksia, pikku juttuhan se on… Mielestäni valtuustosali olisi vallan oiva paikka väliaikaiskirjastolle; keskellä kylää, lähellä liikkuvia ihmisiä. Lehtisali aulaan ja mikä hienointa, kahvilapalvelut äärellään. Vaan olisihan siitä ihmisvilinästä varmasti kauheasti harmia kunnan virkamiehille…

Vielä pitää ihmetellä miten sujuvasti Tietolan koulun väelle järjestyikin viimetalven pakkoraon edessä tilat Alapihalta, kun sitäkin siirtoa venytettiin usealla vuodella tilan (ja rahan?) puutteen vuoksi. Näin ne asiat järjestyvät kun tarpeeksi tahtoa ja halua asioiden tekemiseen vain löytyy. Toivottavasti samaa halua löytyy myös kirjaston saamiseksi tiloihin, joissa kenenkään ei tarvitse pelätä terveytensä puolesta!

 

 

Sivut

STATCOUNTER

godaddy tracker

Haku

Vasemmistoliitto