– Ryhmäpuheenvuoro vuoden 2013 talousarviosta

Kaisa Korhonen
Leppävirran valtuustossa 10.12.2012

ARVOISA PUHEENJOHTAJA , ARVOISAT VALTUUTETUT ja HYVÄ YLEISÖ

Lienee turha enää toistaa talousarvion johdannossa ja täälläkin puheissa toisteltuja sanoja huonoista taloudellisista ajoista, vähenevästä ja vanhenevasta väestöstä, velkaantumisesta ja kipeistä päätöksistä. Näiden paineiden alla on puserrettu kokoon talousarvio, varmasti niin hyvin kuin olosuhteisiin nähden on kyetty.

Jokainen hallintokunta on joutunut etsimään säästöjä omalta osaltaan. Kipeintä leikkaaminen on perusturvalautakunnan menoista. Mitä pienemmäksi käy kunnan oma osuus palvelutuotannosta, sitä pienempi on sen toiminnan osuus, josta säästöjä voidaan tehdä. Kunnan suurin menoerä on sosiaali- ja terveyspalvelut – ja niistä KYS ja Kysteri vievät oman suuren osansa ihan takuuvarmasti.

Säästöjä voidaan tehdä vain jäljelle jäävästä oman toiminnan osuudesta ja valinnanvaraa on vähemmän. Silloin kärsivät kaikkein eniten ne, joiden emme haluaisi kärsivän, ne jotka vähimmin pystyvät puoliaan pitämään: lastensuojelun ja päihdetyön asiakkaat, vammaiset ja vanhukset. Heiltä onkin karsittu kaikki se, mikä ei ole lain mukaan ihan pakollista, esimerkiksi kunnan harkinnanvaraiset kuljetuspalvelut kotona asuville vanhuksille. Tällaiset päätökset eivät millään tue tavoitetta, että iäkkäät ihmiset asuisivat mahdollisimman pitkään kotonaan. Perusturvalautakunnan on vakavasti pohdittava käyttösuunnitelmassaan, miten kotona asuminen turvataan, ja yhteistyössä teknisen toimen kanssa tartuttava alueellisen palveluliikenteen kehittämiseen.

Neljän lähihoitajan lisäys talousarvioon on hyvä päätös ja vähintä mitä voidaan tehdä, että hoiva- ja asumispalvelut ovat tyydyttävällä tasolla. Heinäkuussa voimaan astuva vanhuspalvelulaki tulee lisäämään kunnan velvoitteita jo tämän vuoden puolella, muun muassa takaamalla iäkkäille henkilöille palvelusuunnitelman ja sen mukaiset palvelut. Lisää velvoitteita on tulossa vuosien 2014 ja 2015 alussa ja niihin on alettava valmistautua ensi vuoden aikana.

Julkisia investointeja tarvitaan erityisesti vaikeina aikoina työllisyyden parantamiseksi ja talouden elvyttämiseksi. Kunnan on kuitenkin niukkuutta jakaessaan priorisoitava hankkeensa.

Monitoimitaloa kannatimme kaikki joskus vuosia sitten, kun siitä alettiin puhua. Kun monitoimitalon suunnittelu pari vuotta sitten toden teolla aloitettiin, puhuttiin vielä kauniisti liikunnan ja kulttuurin yhteisistä tiloista. Epäilin tämän visiontoteutumista jo silloin – ja varmemmaksi vakuudeksi suunnitteluryhmään valittiin vain urheiluMIEHIÄ. Nyt on käynyt kaikille selväksi, ettei kulttuurilla tule olemaan suurtakaan sijaa mahdollisessa uudessa rakennuksessa. Olisiko jo reilua alkaa puhua urheilutalosta monitoimitalon sijaan? Kaikki paikalliset kulttuuri- ja järjestöihmiset, joita kuunneltiin suunnittelun alkuvaiheessa, kokevat kyllä varmasti tulleensa pahan kerran petetyiksi.

Valtuusto on kerran tehnyt päätöksen monitoimi- tai siis urheilutalon rakentamisesta – MUTTA sillä ehdolla että saamme ulkopuolista rahoitusta. Rahahanat eivät ole auenneet, eikä meillä ole nyt mitään syytä muuttaa päätöstämme – etenkin kun muistamme tiukkenevan talouden ja talousarvion sisältämät kipeät leikkaukset. Ensin rahat – sitten rakentaminen!

Meillä on paljon tärkeämpääkin rakennettavaa. Kirkonkylän uudesta päiväkodista on puhuttu paljon pitempään kuin monitoimitalosta. Se olisi pitänyt rakentaa jo aikaa sitten. Vanhusten asumiseen on ehdottomasti panostettava rakentamalla, remontoimalla ja uudistamalla. Näitä investointeja me emmelykkää, vaikka velkaa onkin otettava.

Hyvät kuulijat,

meillä on paukuteltu henkseleitä kunnan hyvällä taloudella ja maakunnan parhailla tunnusluvuilla, muun muassa pienellä velkamäärällä. Samalla on suljettu silmät siltä ikävältä totuudelta, että meillä on kurjassa kunnossa olevia julkisia rakennuksia – homeongelmaisia kouluja, ahtaita ja sokkeloisia päiväkoteja, pieniä ja huonokuntoisia vanhusten asuntoja. Sisäilmaongelmia putkahtelee siellä täällä ja niitä korjataan pienellä pintaremontilla. Nyt kun muutenkin ollaan tiukassa taloustilanteessa, huomataan, että myös korjausvelka lankeaa maksettavaksi.

Velkaa ei ole vain rahallinen velka. Velkaa ovat myös huonokuntoiset rakennukset, jotka odottavat vuosi vuodelta isompia korjausinvestointeja. Velkaa ovat myös sisäilmasta sairastuneet ihmiset, joiden koko loppuelämään altistuminen vaikuttaa.

Tätä inhimillistä velkaa me emme voi enää lisätä yhtään. Kenenkään lapsen, vanhuksen tai kunnan työntekijän ei pidä riskeerata terveyttään sisäilmaongelmien vuoksi. Kunnan on kannettava vastuunsa ja aloitettava heti ensi vuonna täydellinen kuntokartoitus omistamissaan kiinteistöissä ja tehtävä jämäkkä ja kokonaisvaltainen suunnitelma siitä, mitkä rakennukset korjataan heti, mitkä myöhemmin, mitä uutta rakennetaan ja mitkä rakennukset joutavat purkuun tai myydään. Tämän suunnitelman tulee koskea niin toimivia kuin käytöstä poistettuja kunnan kiinteistöjä. Suunnitelmaan pitää sitoutua niin, että toimissa päästään eteenpäin, eikä päätöksiä vetkuteta tai väännetä uusiksi vähän väliä.

Talouden tasapainottamistyöryhmä aloittaa tulevana vuonna ankaran taistelunsa taloushaasteita vastaan. Tilojen tulevaisuuden käyttösuunnitelma on yksi niistä. On tehtävä vihdoin ratkaisuja palveluiden tarjonnasta ja tuotannosta, siitä mitä tahdotaan järjestää ja mikä jätetään pois – sekä siitä, mitä tiloja tarvitaan tulevaisuudessa. Tämänkokoisen kunnan palvelutarjonta – tai se mitä siitä enää omissa käsissä on – pitää pystyä pistämään niin tehokkaaseen pakettiin, ettei jahkaamiseen ja juustohöylällä nitkuttamiseen tarvitse joka vuosi käyttää aikaa. Tässä tarvitaan rohkeutta ja kykyä tehdä niin hallintokunta- kuin kuntarajat rikkovaa yhteistyötä ja reippaita ratkaisuja. Ratkaisut voivat olla myös parannuksia palveluihin samalla kun säästöjä syntyy. Esimerkiksi Konnuslahteen rakennettava koulu ja palvelukeskus voisi olla sellainen.

Mutta ihan viimeksi ja hyväksi lopuksi muistutan valtuuston tämän vuoden parhaasta päätöksestä, josta on oltu vieläpä varsin yksimielisiä: aloitteemme lähiruuan lisäämiseksi on etenemässä. Se on hyvä ja kauaskantoinen päätös, jolla on iso merkitys, kunhan sitä viedään riittävän määrätietoisesti eteenpäin. Tänä iltana emme taida nauttia Leppävirralla kasvanutta joulukinkkua, mutta ehkä taas tulevaisuudessa sekin on mahdollista?

Samalla omasta ja valtuustoryhmäni puolesta esitän kiitokset hyvää työtä tekeville kunnan viranhaltijoille ja kiitän valtuutettuja yhteisestä neljästä vuodesta – niin yksi- kuin erimielisyydenkin päivistä – sekä toivotan kaikille hyvää ja lämminhenkistä joulunaikaa.

Sivut

STATCOUNTER

godaddy tracker

Haku

Vasemmistoliitto