– Kuka kantaa vastuun?

Julkaistu Warkauden Lehdessä 17.10. ja Soisalon Seudussa 21.10.2008
Kaisa Korhonen

Hyvät peruspalvelut ovat välttämättömät erityisesti naisille ja perheille. Äiti tarvitsee lapsille hyvän hoitopaikan kodin läheltä voidakseen käydä töissä. Useimmiten äiti jonottaa sairaan lapsen kanssa terveyskeskuksessa, tytär on huolissaan ikääntyvien vanhempien hoidosta, naiset elävät pitempään ja tarvitsevat pitempään huolenpitoa vanhuusiässä. Ei niin, etteivätkö miehetkin jo ottaisi osaa näihin yhteisiin asioihin, mutta tänä päivänä vastuu hoidosta ja hoivasta jää vielä useimmin naiselle. Tulevaisuuden maailmassa vastuu on toivottavasti yhteinen.

Kuten muuallakin, Leppävirralla pääosa (80%)kunnan työntekijöistä on naisia, erityisesti hoito- ja hoivatyö on naisten työtä, rakentaminen ja johtaminen miesten työtä. Sen huomaa myös palkoista. Vieläkin kuulee ihmeteltävän, että pitääkö omien lasten hoitamisesta vielä maksaakin – sama tuntuu pätevän myös muiden lapsiin: että eihän nyt lastenhoito mitään työtä ole ennenkään ollut. Näin ajatteleva voisi koettaa vaikka perhepäivähoitajana olemista jonkun aikaa. Siinä yksi esimerkki kunnan työstä, jossa palkka ei vastaa mitenkään työmäärää ja vastuuta.

Kuntien yli on pyyhkäissyt ulkoistamisen ja yksityistämisen aalto. On kyseenalaistamatta uskottu, että yksityinen yritys tai liikelaitosmalli tuo mukanaan säästöjä tai tehokkuutta. Työvoimavaltaisella palvelualalla on vaikea keksiä, mistä muualta säästö ja tehokkuus tulevat kuin työntekijöiden työehtoja huonontamalla tai mitoituksia tiukentamalla, palveluita niukentamalla. Esimerkkejä tällaisista suunnitelmista löytyy ihan läheltä. Ei ole kuntalaisten etu, jos palveluita tekevät ihmiset, joiden työoloista, työhyvinvoinnista ja koulutuksesta ei huolehdita.

Toisaalta kilpailutustilanteessa hinnat voidaan keinotekoisesti laskea alas, ja myöhemmin niitä voidaan helposti nostaa. Monet kuntapalvelut ovat luonteeltaan niin pitkäjänteistä toimintaa, ettei palveluntarjoajia voida kovin usein kilpailuttaa. Yksityistämällä kunnan menot eivät pienene niin paljon kuin uskotaan, sillä vaikka itse työ siirtyisi yksityiselle puolelle, kuntaan jää niitä viranhaltijoita, jotka palveluita vertailevat, kilpailuttavat, neuvottelevat, ja tilaavat, arvioivat ja kontrolloivat ja tuovat nämä tiedot avoimeen päätöksentekoon – tai vielä pahempi jos ei jää! Silloinhan yritykset tekevät vapaasti bisnestä ihmisten elämällä ja hyvinvoinnilla. Pienyrittäjät ovat usein oikealla lailla ammattiylpeitä sekä sitoutuneita tehtäväänsä ja hyviä yhteistyökumppaneita kunnalle. Sen sijaan suuret yritykset tuovat aina mukanaan uhkia: liiketoiminnan tarkoitus ei ole tuottaa palveluita vaan voittoa – kenen hyödyksi ja kustannuksella?

Leppävirralla monet peruspalvelut hoidetaan varsin hyvin, työntekijät ovat motivoituneita työhönsä, jaksavat hyvin ja saavat koulutusta tehtäviinsä. Silti on varaa parantaa monia palveluita ja tarkastella raskaiden, vastuullisten naisvaltaisten alojen työoloja ja -ehtoja. Kunnan on oltava vastuullinen työnantaja ja palveluntuottaja, eikä vastuu lopu silloinkaan, jos palveluita ostetaan kunnan ulkopuolelta tai tuotetaan yhteistyössä. Kunnanvaltuusto tekee päätökset palveluista, samoin se kantaa vastuun. Äänestetään valtuustoon naisia – peruspalveluiden käyttäjiä ja asiantuntijoita!

Sivut

STATCOUNTER

godaddy tracker

Haku

Vasemmistoliitto